Secret song  –  den hemliga sången du har i hjärtat

Datum:

”Secret song”, vad är det? Det är den hemlighet vi alla (?) har i vårt hjärta. Det är så mycket mer än att vara ensamma om att känna till en sak som vi inte talar om för andra. Det här går djupare, för vi engagerar vårt hjärta och våra känslor, vår friaste fantasi med den största färgrikedom. Ofta handlar secret song om kärlek  –  och det alldeles, helt naturligt.

Förstå secret song:

Varför ”secret”?Att hålla något hemligt är en unik, grundläggande mänsklig möjlighet och rättighet.
”Song”Secret song är inte bara något intellektuellt, utan finns i hjärtat
”Secret love”Secret song handlar inte så sällan om en hemlig kärlek
”Song lyrics”Din djupaste hemlighet är klädd i de vackraste ord

Secret song  – en grundläggande rättighet, en naturkraft

I ditt hjärta har du en hemlighet, antingen har den slunkit in där från det ”verkliga” livet, eller ännu hellre, du har skapat den med all din sårbarhet, all din kärlek och med all din fantasi.

Det betyder inte att secret song alltid förblir en hemlighet som ingen annan någonsin kommer att känna till. ”Secret Love” från filmen Calamity Jane (1953) är en romantisk kärlekssång med Doris Day, vars text beskriver en hemlig kärlek som vill komma ut. När Doris hörde den kände hon, ”I just about fell apart”. Hemligheten blev hennes egen, för en secret song kan gå från en person till en annan. I redogörelsen för inspelningen av sången sägs det att hon spelade in den på en enda tagning  –  inte konstigt eftersom den redan fanns djupt rotad i hennes hjärta.

Denna secret song hade en otrolig kraft, och gav spänning och skönhet inte bara åt en film, utan också i en berömd sångerskas inre, liksom i miljontals människor som har lyssnat på och berörts av ”Secret Love” genom decennierna.

Secret love song  –  när en kärlek är obesvarad eller omöjlig

Day’s sång handlade om att inte längre vara en hemlighet (och kanske också upphöra att vara en kärlekssång). Men desto oftare handlar secret song om en obesvarad eller omöjlig kärlek, som sällan eller aldrig blir känd av någon annan.

I ”Secret Love Song” med Jason Derulo i gruppen Little Mix handlar det om en kärlek som ville komma ut helt och fullt men som måste bevaras hemlig. Här kommer hjärtats smärta verkligen in och det är helt som det ska eftersom secret song är något som upptar hela personen och därför blir något helt unikt för var och en. När Little Mix ger denna love song live, är det många åhörare som identifierar sig med denna secret song, och en del tar upp hemligheten och gör den till sin egen, unika secret song.

Ett annat exempel på det här är kärlekssångerna som den sydkoreanska gruppen Secrets Song Ji Eun sjunger. Battleblock Theaters Secret Song är säkert också ett bra exempel, med en väldigt hemlig karaktär där man lämnar väldigt mycket över till lyssnaren. Det är är möjligt att Battleblock Theater har gått ett steg djupare i en själs vrår, och det är säkert så att det inte skapar någon secret song hos alla lyssnare.

Andra secrets songs  –  skönhet, thriller och fantasi

Secret song handlar förstås inte bara om kärlek, med vackra kärlekstexter. Song Hye Kyo har  hemligheter för skönhet, som trollbinder tusentals människor för vilka skönhet är något mer djupgående.

 I filmen ”Secret Obsession” där Brenda Song har huvudrollen blir det en hemlighet som får oss att rysa, och som visar vilka skrämmande konsekvenser en riktig secret song kan få.  

I novellen ”The Secret Life of Walter Mitty” är secret song en mans fantasifulla föreställningar om sig själv i olika yrken och ställningar. Han misslyckas dock gång på gång med att triumfera, och för många är berättelsen en lärdom i hur svårt det kan vara att få till en äkta secret song. Något som upptar en 100 %, genererar en ofantlig styrka och alltid förändrar livet för personen på ett betydande sätt.

Den här novellen har också blivit film med en förnämlig filmmusik, och sångerna i The Secret Life of Walter Mitty kan helt säkert inspirera till många äkta secret songs. 

Vad är din secret song?

Några exempel på secret songs:

  • ”Secret Obsession” med Brenda Song
  • Battleblock Theater ”Secret Song”
  • Jason Derulo i Little Mix: “Secret Love Song”
  • ”Secret Love” med Doris Day
  • Song Ji Eun i Secret
  • The Secret Life of Walter Mitty

Läs mer

10 Bästa böckerna för att förlora sig i en annan värld

Ibland behöver man bara verkligen koppla av och fly vardagsstressen. Det kan vara svårt att göra om man är hemma och ständigt blir påmind...

Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt...

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...

Kristina Taylor – kändishustru

Kristina har tidigare varit gift med kocken och tv-profilen Tareq Taylor. De har ett barn, dottern Ellen, ihop och Kristina arbetar som lärare. Privat...

Anja Lundqvist med Heder i behåll

Inom skådespelarvärlden har Anja Lundqvist blivit känd som kunnig och för att ha skinn på näsan. Ofta har Lundqvist porträtterat starka kvinnor och denna...