Så boostar du ditt immunförsvar

Datum:

Nu efter covid har vårt samhälle börjat öppna upp och vi vistas åter igen i folksamlingar och befinner oss på offentliga platser. Detta har varit efterlängtat av många, men det innebär också en ökad risk för att smittas av luftvägsvirus. Därför kan det vara god tid att boosta ditt immunförsvar.

Vårt immunförsvars uppgift är att skydda oss från diverse sjukdomar som tillkommer av att kroppen utsätts för bakterier, virus, svamp och andra främmande ämnen. Ett dåligt immunförsvar gör att vi blir smittade av sjukdomar lätt och ofta.

Genom att boosta immunförsvaret kan du hålla dig pigg och frisk, och dessutom att reparera dig snabbare från sjukdom när det drabbar dig.

Vad är immunförsvar?

Vårt immunförsvar är kroppens viktigaste skydd mot infektioner. Infektionerna kan bestå av främmande mikroorganismer så som virus, bakterier, svamp med mera.

Vad är immunförsvar?

Immunförsvarets uppgift är att hitta, bryta ned, döda och även lagra information om dessa främmande ämnena. Det är därför vi lättare övervinner ett virus om vi haft det förut.

Nedsatt immunförsvar

Om du upplever att du har ett försämrat immunförsvar är det bra att göra något åt det. Men hur vet man att man har ett nedsatt immunförsvar? Detta kan vara tecken som tyder på att ditt immunförsvar inte är så bra som det bör vara:

 • Återkommande infektioner som åkommor i urinvägarna, diverse inflammationer och problem med matsmältningen.
 • Kontinuerliga allergier som pollen och damm.
 • Sår som inte läker eller tar lång tid att läka. Detta gäller ytliga sår som bör läka snabbt.
 • Influensan och förkylningar kan vara ett tecken på brist på tillräckligt mycket vita blodceller.
 • Trötthet och svaghet. Kan vara ett tecken om det händer regelbundet och utan anledning.
 • Muskelsmärta som spänningar i leder och muskler.

Det finns saker man kan göra som är bra för immunförsvaret och som hjälper dig att boosta det. Nedan följer tips för just detta.

Stärka immunförsvaret mat

Det finns mycket olika bra mat för immunförsvaret. En balanserad och näringsrik kost är A och O när det kommer till att stärka sitt immunförsvar. Kosten ska helst innehålla mycket mineraler, antioxidanter och vitaminer. Detta är mat som stärker immunförsvaret:

C vitamin immunförsvar

Morötter, äggula och grädde innehåller mycket C Vitamin, även röd paprika och brysselkål. Vitaminet är också en antioxidant som hjälper kroppen att skydda cellerna i kroppen. Rekommenderat intag för en vuxen person är ungefär 75 milligram per dag. Tänk på att Vitamin C i mat är värmekänsligt. Mat som värms upp flera gånger minskar C-vitaminet, samma sak om du tillagar maten på för hög värme.

D vitamin immunförsvar

Fet fisk, så som lax, tonfisk och sardiner innehåller mycket D vitamin. Även matfett och margarin är bra källor om dessa är berikade med vitaminet. Vitaminet skyddar mot luftvägsinfektioner, och hjälper på det sättet att boosta immunförsvaret. D vitamin bildas också när vi är ute i solen. Genom att vara ute mycket i solen under sommarhalvåret kan kroppen lagra D-vitaminet för resten av vinterhalvåret. Rekommenderat intag för en vuxen med lite eller ingen solexponering är 20 mikrogram.

Vitaminer immunförsvar

Andra mineraler, antioxidanter och vitaminer för immunförsvaret är:

 • Vitamin B6: fågel, kött, ost och baljväxter.
 • Magnesium: mandel, kött, fisk och skaldjur.
 • Vitamin A: feta mjölkprodukter, lever, fisk, ost och ägg.
 • Zink: nötter, ost och kött.

Stärka immunförsvaret kosttillskott

Om du finner det krångligt att få in alla dessa ämnen i sin dagliga kost kan du även äta kompletterande kosttillskott. Kosttillskott finns tillgängligt i mängder av olika affärer, tänk bara på att köpa kosttillskott av hög kvalité. Du bör även kolla upp innan så att du tar kosttillskott som går att kombinera om du tar flera, så att de inte slår ut varandra. Ett exempel på detta är Vitamin A och Vitamin D.

Öka vita blodkroppar

Vita blodkroppar produceras i benmärgen och hjälper kroppen skydda sig mot infektioner samt läka skador. Det går även att mäta dessa genom blodprov, om en läkare till exempel vill se om du har en pågående virusinfektion i kroppen. I våra kroppar finns vita blodkroppar som används som antikroppar för att bekämpa främmande ämnen, exempelvis främmande bakterier. En viktig fråga är då; hur får man fler vita blodkroppar? Vitamin B6 och magnesium stöttar produktionen av de vita blodkropparna. Även fysisk aktivitet är bra för produktionen av de vita blodkropparna. Det räcker med 30 minuter aktiv rörelse om dagen för att detta ska göra en signifikant skillnad.

Fler tips för att bygga upp immunförsvaret

Andra tips för att för förbättra immunförsvaret är:

 • Bra sömnvanor. Prioritera regelbunden sömn och tillräcklig med timmar.
 • Stressa mindre. Meditation, yoga, promenader i naturen är exempel som kan hjälpa dig att minska den vardagliga stressen.
 • Tänk på din mentala hälsa. Här spelar sociala relationer en stor roll. Umgås och prata mycket med betydelsefulla personer i din närhet.
 • Sluta röka.
 • Drick alkohol i måttliga mängder.

Andra tips för att undvika sjukdomar är att ofta tvätta händerna och undvika att ta sig i ansiktet, speciellt ögonen.

Läs mer

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...

Kristina Taylor – kändishustru

Kristina har tidigare varit gift med kocken och tv-profilen Tareq Taylor. De har ett barn, dottern Ellen, ihop och Kristina arbetar som lärare. Privat...

Anja Lundqvist med Heder i behåll

Inom skådespelarvärlden har Anja Lundqvist blivit känd som kunnig och för att ha skinn på näsan. Ofta har Lundqvist porträtterat starka kvinnor och denna...

Brisket and Friends

Brisket and Friends startades i Årsta. Numera finns Brisket and Friends lite överallt i Stockholm och har till och med hittat ända ner till...

La Neta Stockholm – mat från Mexico

Mat från Mexico associeras inte längre bara med bruna bönor och ris. På La Neta Stockholm är det annat som gäller när du besöker...