Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Datum:

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt däremellan ta form för att påverka upplevelsen till det bättre. Spelindustrin har gjort sitt yttersta för att ta del av och förmedla den moderna teknologi som finns därute. Det finns ingenting som tyder på att det är en utveckling som kommer avta inom den närmsta framtiden.

Till att börja med finns det mängder av olika spelformer att ta del av för spelarna idag. Oavsett om det är gaming via datorer, konsoler, spel på mobilen eller online casino är det svårt att missa framstegen som görs. Valet av spelform är inte heller någonting som stoppar dig från att ta del av olika fördelar som finns.

Vad är det för modern teknologi som sticker ut i spelindustrin idag? Speltillverkare världen över satsar hela tiden på att sticka ut från konkurrenterna. Det gör å andra sidan att spelarna kan välja och vraka mellan den ena starka upplevelsen efter den andra. Du har till och med råd att vara kräsen i ditt val av spel att sätta tänderna i. Nedan ska vi gå igenom ett par delar av spelindustrin som har fått extra mycket fart av modern teknologi. 

VR-teknologin är tillbaka

Det går inte att inte prata om modern teknologi inom spelindustrin utan att pratar om VR-gaming, eller VR-teknologi. Det fullständiga namnet är Virtual Reality och är precis vad det låter som, en virtuell verklighet. Faktum är att teknologin har funnits, i en betydligt mer outvecklad variant, under en längre tid.

Redan under 1990-talet gjordes försök att få VR-teknologi att slå bland spelintresserade. Det som gjorde att många glömde bort teknologin var det dyra priset och att tillgången var så gott som obefintlig för en privatperson. Nu har VR hämtat ny kraft och inte minst fått en ökad tillgänglighet.

Bakom den återkommande teknologin ligger en utveckling som gör att det finns billigare varianter, som fortfarande håller högre klass än varianterna för 30 år sedan. Då var det främst köpcentrum som köpte in VR-teknologi till sina besökare, dock som nämnt till ett förhållandevis högt pris.

Nu kan du, även om det bli en viss engångssumma att ha i åtanke, njuta av VR i hemmet. Med hjälp av en speldator eller din TV-spelskonsol kan du uppleva spel i ett helt nytt format. Vi är övertygade om att VR-teknologin kommer ha en allt större påverkan på spelindustrin och ur spel utvecklas framöver. 

Möjligheten till spel i mobilen 

Spel i mobilen fanns tillgängligt redan i tidigare varianter av telefoner, till exempel klassikern Snake i din Nokia3310. Det var kanske inte där och då som utvecklingen hade sitt stora genombrott. Vi vill snarare säga att intåget av smartphones och tillgången till appar var det som tog mobilspelsindustrin framåt.

Redan under tidigt 2010-tal hade mobilspelen fått ett starkt fäste. Sedan dess har mängder av olika telefonmodeller, alla med bättre prestanda än sina föregångare, släppts på marknaden. Det gör också att mobilspelen har kunnat utvecklats i samma takt och i enlighet med teknologin i samhället i övrigt. 

Mobilspel finns i ett otaligt antal former. Enklare spel kombineras med betydligt mer komplexa sådana. Även stora succér inom spelindustrin för datorer och konsoler har anpassats för ett komprimerat format. Med knivskarp bild och funktioner som fungerar bra på mindre enheter kan du få en riktigt bra spelupplevelse även i din mobiltelefon eller surfplatta.

Streamade spel bygger ett intresse

För många räcker det med att se på när andra spelar. Något som har blivit än större på senare är streamingmarknaden. När det kommer till gaming handlar streaming om att du ser någon annan spela ett spel. Antalet profiler inom streaming växer för varje dag som går och det är en mångmiljardindustri på alla sätt och vis.

Streaming ser till att utveckla spelindustrin på så vis att det bygger ett intresse. Den som ser sin favoritstreamare spela ett särskilt spel kan mycket väl bestämma sig för att köpa eller ladda ner spelet i fråga.

Att vem som helst kan komma igång med streaming, självklart i olika skalor, är också en fördel för utvecklingen. För att streama ett spel räcker det egentligen med att du har en konsol eller dator, en mikrofon och någon form av kamerautrustning. Det finns flera olika mjukvaror för streaming, både gratisprogram och betalprogram. 

Artificial intelligence 

Länge har Artificial Intelligence, AI, påverkat spelindustrin och lång fler industrier än så. Tanken med AI är att utveckla en förmåga bland olika program inom dator, en intelligens som påminner om den hos människor och djur. Det är bland annat förmågan att lösa problem och att kunna dra nytta av tidigare erfarenheter.

AI har bidragit till att robotar har blivit en verklighet och inte bara en en framtidsutopi vi ser från äldre filmer. Vi ser hela tiden nya framsteg tas inom Artificial Intelligence som vi bara för ett par år sedan trodde var omöjliga. AI i kombination med bland annat VR går en intressant framtid till mötes. 

Spelindustrins teknologiska framtid

Med tanke på utvecklingen vi har sett på senare år och i den takt som den tar finns det egentligen inga tydliga begränsningar i nuläget. Alla aktörer, oavsett om det rör sig om tillverkare av mjukvara, hårdvara eller spelleverantörer, drar åt samma håll för att utvecklingen ska fortsätta framåt. Det är också en sund marknad, något som Spelinspektionen och andra instanser bidrar till. 

Att det är teknologi som likt ovan nämnda delar som kommer bidra till att göra upplevelsen än mer verklig för spelarna är ingen vild gissning. Spelare söker hela tiden nya upplevelser och nya kickar som man i mångt och mycket bara kan få av spel, spel som man kan leva in sig på bästa möjliga sätt. 

Samtidigt finns det en charm och en uppskattning bland spelarna i det som är äldre. Retrospelen lever och frodas vilket talar för att utvecklingen inte kommer stiga industrin åt huvudet till den grad att det spårar ur i slutändan. Tvärtom kommer aktörerna som verkar inom spelindustrin se till att det bästa av två världar kombineras, det klassiska och det moderna som vi har framför oss. 

Läs mer

10 Bästa böckerna för att förlora sig i en annan värld

Ibland behöver man bara verkligen koppla av och fly vardagsstressen. Det kan vara svårt att göra om man är hemma och ständigt blir påmind...

Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt...

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...

Kristina Taylor – kändishustru

Kristina har tidigare varit gift med kocken och tv-profilen Tareq Taylor. De har ett barn, dottern Ellen, ihop och Kristina arbetar som lärare. Privat...

Anja Lundqvist med Heder i behåll

Inom skådespelarvärlden har Anja Lundqvist blivit känd som kunnig och för att ha skinn på näsan. Ofta har Lundqvist porträtterat starka kvinnor och denna...