Linnea och basilika

Datum:

En av de mest populära restaurangkedjorna heter Linnea & basilika. De har idag har ett väldigt starkt fäste i södra Sverige. På deras meny finner du ett brett spann av maträtter som är inspirerade av det asiatiska köket.

Framför allt det thailändska och vietnamesiska.

Om linnea o basilika

Linnea & basilika är ett familjeföretag. Restaurangens koncept grundades år 2014 av paret Anette Ngo och Martin Pham.

Från början drev de restaurangen basilika. Men det var i samband med att de utökade konceptet och tog nästa steg i restaurangbranschen som de grundade vad restaurangkedjan är idag med dess hela namn. Namnet Linnea är taget från parets dotter som heter Linnea. Linnea basilika blev till restaurangkedjans fulla namn vilket är Linnéa och basilika. Men det är också vanligt att folk vänder på namnet och säger basilika och linnea.

Företaget har sin bas i den skånska staden Ängelholm där de också öppnade deras första restaurang som var den första grundpelaren för restaurangkedjan. Här är några exempel på städer där det finns en linnea & basilika restaurang:

  • Varberg
  • Höganäs
  • Falkenberg
  • Helsingborg
  • Malmö
  • Eslöv
  • Löddeköpinge
  • Kungsbacka

Trots att restaurangkedjan inte har funnits särskilt länge så är det en mycket väletablerad kedja. Bara i Skåne finns det i skrivande stund hela 10 restauranger och fler väntas öppnas inom en snar framtid eftersom att kedjan fortsätter att etableras.

Deras slogan är ”mat värd en omväg” och de har flertalet gånger fått en utmärkelse av tripadvisor baserat på att de har fått många bra omdömen av nöjda gäster på sajten.

Linnea & Basilika group

Inom koncernen ingår deras varumärken A&M sushi bar och Noodle company. Sushi bar startades under våren 2020 vilket är ett samarbete med sushikedjan A&M Sushi Bar. Det blev snabbt mycket omtyckt hos deras gäster vilket gjorde att konceptet numera finns i de flesta linnea basilika restaurangerna.

Lunchbuffé och helgbuffé

En anledning till varför restaurangkedjan är så pass välbesökt som den är kan vara för att de erbjuder både lunchbuffé och helgbuffé.

För att ta del av deras lunchbuffe behöver du bara betala 115 kronor för äta så mycket du vill av deras goda mat. Lunchbuffén innehåller alltid minst 10 hemlagade rätter och du kan välja mellan 3 olika såser. Det ingår både läsk, kaffe, te och vatten. Utöver dryck och mat ingår också en stor salladsbuffé, kaka, bröd och smör.

Helgbuffén är i princip samma. Skillnaden är att du har 15 hemlagade maträtter att välja bland och att priset därmed blir lite dyrare. Helgbuffén kostar 169 kronor. Om du ska besöka någon av deras restauranger på helgen för att ta del av deras populära helgbuffé rekommenderas det att du bokar ett bord för att försäkra dig om att du och ditt sällskap får plats.

De maträtter som serveras är olika från vecka till vecka. De har också särskilda priser för barn så att många barnfamiljer har möjlighet att äta på restaurangen.

Menyn

På linnea och basilikas meny finner du ett brett spann av maträtter. Som vi nämnde tidigare i texten är deras maträtter inspirerade av det asiatiska köket med ett visst fokus på det thailändska och vietnamesiska köket.

I den här delen kommer du därför få några exempel på olika maträtter du kan finna på deras meny. Men det kan vara bra att ha i åtanke att menyer är oftast något som skiftar och kan se olika ut beroende på vilken restaurang du besöker.

Förutom att du kan besöka någon av deras fysiska restauranger kan du också välja att beställa maten via deras take away app eller använda någon av de tjänster som finns där du kan beställa mat från restaurangen och få maten levererad till din dörr.

Förrätter

Till att börja med har de flertalet olika förrätter att välja bland. En förrätt fungerar lite som en aptitretare och mättar den värsta hungern samtidigt som du blir sugen på mer. Några exempel på förrätter du finner hos linnéa och basilika är vårrullar med olika fyllningar, soppa med exempelvis räkor eller kyckling. Det finns också olika rätter med räkor.

Varmrätter

Efter förrätt kommer varmrätten.Varmrätten är i regel huvudrätten och är den måltid som ska mätta din hungriga mage. Hos basilika och linnea finner flertalet varmrätter som följer samma asiatiska tema. Du kan till exempel äta en god laxfilé, kycklingfilé eller oxfilé. Till det serveras olika varianter grönsaker. Det finns även flera rätter med räkor i huvudrollen. En klassisk asiatisk maträtt du finner på menyn är pad thai.

Till efterrätt

Det kan också vara gott med något sött att äta efter maten. Det finns till exempel friterad banan med glass och palmbladspannkaka.

För dig med allergier

Du kan besöka någon deras restauranger även om du har en allergi. Flertalet av deras maträtter går att få som glutenfria. Du kan alltid ringa och fråga eller höra med personalen på plats vilka maträtter du som har någon särskild allergi kan äta.

Är du vegan eller vegetarian går det att få flera maträtter helt fria från kött och andra animaliska produkter om du föredrar det.

Läs mer

10 Bästa böckerna för att förlora sig i en annan värld

Ibland behöver man bara verkligen koppla av och fly vardagsstressen. Det kan vara svårt att göra om man är hemma och ständigt blir påmind...

Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt...

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...

Kristina Taylor – kändishustru

Kristina har tidigare varit gift med kocken och tv-profilen Tareq Taylor. De har ett barn, dottern Ellen, ihop och Kristina arbetar som lärare. Privat...

Anja Lundqvist med Heder i behåll

Inom skådespelarvärlden har Anja Lundqvist blivit känd som kunnig och för att ha skinn på näsan. Ofta har Lundqvist porträtterat starka kvinnor och denna...