Linda Bengtzing – en veteran i Melodifestivalen

Datum:

2005 fick Linda Bengtzing sitt stora genombrott och hon har sedan dess varit en naturlig del av den svenska musikscenen. Med ett flertal stora hits och medverkan i många olika program är hon alltid lika aktuell med nya projekt. 

Genom karriären har hon släppt tre album och ett samlingsalbum, förutom en lång rad singlar. Därtill har det blivit programledaruppdrag, musiktävlingar och musikal. 

Men allt började i Gullspång i Västra Götalands län.

Så startade Linda Bengtzings karriär

Linda Bengtzing föddes 1974 i Gullspång och bildade redan som 9-åring en sångduo tillsammans med en grannflicka. Det var tydligt redan från början att det fanns talang och driv hos den unga Bengtzing. Detta gjorde att duon framträdde på flera lokala evenemang.

1986 vann hon sedan en musiktävling och fick möjligheten att spela in några låtar. Som 12-åring släpptes även hennes första album “En del utav mitt liv”. Under 1990-talet flyttade hon till Stockholm och kunde efter en tid börja deltidsarbete som sångerska.

Melodifestivalen blir genombrottet för Bengtzing

Den var dock först i början av 2000-talet som det stora genombrottet kom. Linda Bengtzing ställde upp i Melodifestivalen 2005 med låten “Alla flickor”. Den blev genast en hit och spelades mycket efter tävlingen. Hon hade tagit det första steget in i svenska folkets hjärtan. 

Året därpå ställde hon upp i Melodifestivalen med låten “Jag ljuger så bra” och det gick då ännu bättre än året innan. Båda gångerna kom Linda vidare till finalen, men 2006 fick hon fler poäng än 2005. Bidraget från 2006 blev dessutom en stor radiohit och vann bland annat priset som Årets låt på QX-galan. Samma år spelade hon också Mimi i musikalen “Rent” på Göta Lejon.

2008 blev det dags för Melodifestivalen igen, den här gången med bidraget “Hur svårt kan det va?”. Även denna gång gick Bengtzing till final. Hon slutade dessutom på sin bästa placering i tävlingen, en femte plats. 

Det dröjde några år, men 2011 var Bengtzing tillbaka i Melodifestivalen. Nu var hon klädd i en kycklinggul klänning och sjöng låten “E det fel på mej?”. Hon tog sig till finalen, men fick den minsta andelen av folkets röster och slutade på en sjunde plats.

Slut på finalplatser

Efter deltagandet i Melodifestivalen 2011 gick det ytterligare några år innan Linda Bengtzing var med i tävlingen igen. Hon ställde upp 2014 med bidraget “Ta mig” och var med i deltävling nummer 4 i Örnsköldsvik. Hon kom då på en femte plats och missade därmed Andra chansen med en placering. Detta innebar att det var första gången som hon medverkat och inte tagit sig till final.

Detta skulle dessvärre bli en återkommande trend för Bengtzing. Hon ställde upp igen 2016 med låten “Killer Girl” och inte heller nu gick hon vidare. Samma sak hände när hon deltog 2020 med bidraget “Alla mina sorger”. Hon var även med i Melodifestivalen 2022 med låten “Fyrfaldigt hurra!”, men gick inte vidare till final den här gången heller.

Efter fyra raka finalplatser slutade alltså de bra placeringarna att komma för Linda Bengtzing. Hennes följande fyra försök slutade med utslagning redan under deltävlingarna. Hon har ändå genom åren i Melodifestivalen behållit sin musikstil och fortsatt skapa dansant musik.

Alla Linda Bentzings bidrag till Melodifestivalen

Bengtzing har alltså än så länge varit med i Melodifestivalen åtta gånger:

  1. 2005 – Alla flickor
  2. 2006 – Jag ljuger så bra
  3. 2008 – Hur svårt kan det va?
  4. 2011 – E det fel på mej?
  5. 2014 – Ta mig
  6. 2016 – Killer girl
  7. 2020 – Alla mina sorger
  8. 2022 – Fyrfaldigt hurra!

Sedan genombrottet 2005 har det blivit flera hits för Linda Bengtzing. Många av dem kom via Melodifestivalen och fick därför en stark plattform att visas upp på första gången. Detta bidrog till ett flertal fina listplaceringar och musik som många sjunger med i än idag. 

Diggiloo-turné och konstnärskap

Förutom att återkomma till Melodifestivalen flera gånger har Bengtzing varit med i Diggiloos sommarturné i många år. Det innebär att hon tillsammans med andra artister turnérat runt i Sommarsverige och sjungit sina egna och andras hits från åren som gått. Senast hon var med i Diggiloo var 2021.

Dessutom fick pandemin för covid-19 Bengtzing att utforska nya sidor av sig själv. På grund av att alla evenemang ställdes in fann hon sig utan sysselsättning. Därför testade hon på nya saker och började måla. Idag kan hon titulera sig konstnär, med många tavlor sålda. Motiven och stilen varierar efter inspirationen. 

Mycket energi och en stor portion kärlek till musiken

Linda Bengtzing är idag 48 år gammal och lever med sambon Peter och deras två gemensamma barn, Vera och Nils. På grund av pandemin har paret ännu inte kunnat gifta sig, då de fått ta från bröllopskassan för att få ekonomin att gå runt.  

Trots tuffa år är det inget som stoppar Bengtzing från att fortsätta med samma energi som tidigare när restriktionerna är bort. I slutändan gjorde pandemin att hon kunnat utforska andra delar av sitt konstnärliga jag, men kärleken till musiken lever kvar.

Läs mer

10 Bästa böckerna för att förlora sig i en annan värld

Ibland behöver man bara verkligen koppla av och fly vardagsstressen. Det kan vara svårt att göra om man är hemma och ständigt blir påmind...

Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt...

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...

Kristina Taylor – kändishustru

Kristina har tidigare varit gift med kocken och tv-profilen Tareq Taylor. De har ett barn, dottern Ellen, ihop och Kristina arbetar som lärare. Privat...

Anja Lundqvist med Heder i behåll

Inom skådespelarvärlden har Anja Lundqvist blivit känd som kunnig och för att ha skinn på näsan. Ofta har Lundqvist porträtterat starka kvinnor och denna...