Lars-Åke Fransson från Köping

Datum:

Ibland stannar livet upp ett slag. Även om Lars-Åke Fransson inte var ett mycket känt namn i de svenska hushållen, var det många som kände en känsla av sorg vid rubrikerna om hans bortgång. Lars-Åke Fransson blev 66 år gammal, och lämnar efter sig sin familj och närstående. Inte minst sin fästmö Linda Hammar, syster till TV-producenten Filip Hammar.

Lars-Åke Fransson i En annan del av Köping

Lars-Åke var en av de omtyckta profilerna i TV-serien I en annan del av Köping som sänts på TV4, och senare under namnet Välkommen till Köping på Kanal 5. Lars-Åkes familj har godkänt att redan inspelat material för TV-serien ska sändas även efter hans bortgång. För den som vill, fortsätter alltså Lars-Åkes äventyr på TV-skärmen.

Lars-Åke Fransson var en av TV-programmen om Köpings främsta profiler, inte minst genom sitt förhållande med seriens stora stjärna Linda Hammar. Lars-Åke och Linda visade med värme och humor vikten av att få vara nära någon man tycker om, och hur vi människor kan lyftas av ett bra förhållande.

Paret förlovade sig på midsommarafton 2011, men gifte sig aldrig. Lars-Åke Fransson gick bort i mars 2022, efter en tids sjukdom. 

Till minne av Lars-Åke Fransson 

Ett tecken på hur Lars-Åke Fransson klivit genom TV-rutan till stora delar av svenska folkets hjärtan, är den mängd av uppskattning som visats honom på begravningsbyrån Fonus hemsida. Du som själv vill tända ett virtuellt ljus till minne av Lars-Åke kan enkelt söka upp hans minnessida hos Fonus.

Där får du också information om var och när begravningen ägde rum, i S:t Johanneskapellet i Köping den 24 mars 2022, kl 13:00. Med största sannolikhet var det en stämningsfull och värdig stund för ett avsked av en älskad familjemedlem och stor personlighet.

Kända profiler från En annan del av Köping

TV-serierna En annan del av Köping och Välkommen till Köping har gett många svenskar en inblick i livet för dem som inte riktigt tillhör genomsnittet av befolkningen. De unika, speciella människor vi får ta del av i serien har med stor generositet öppnat sina liv för kamerorna, och gjort stort intryck på många svenska tittare. Många menar att Köping-serierna varit en stor del i de framsteg som gjorts för människor med funktionsvariation de senaste åren.

Kända profiler från En annan del av Köping är, förutom Lars-Åke Fransson, till exempel följande:

 • Linda Hammar
 • Torbjörn Jonsson (Tobbe)
 • Mikael Wiseby (Micke)
 • Mats Halvarsson

Originalserien En annan del av Köping producerades av Linda Hammars lillebror Filip, som gjort sig känd för en lång rad succékoncept för TV-formatet. Filip är också känd som ena halvan av humorduon Filip & Fredrik. För den inbitne Köping-fantasten kommer han dock alltid mest vara Linda Hammars lillebror.

Minnesvärda avsnitt av En annan del av Köping

Även om TV-tittarna fick vänta ända till säsong fyra av En annan del av Köping för att få se Lars-Åke Fransson göra entré, blev flera av de tidigare avsnitten i serien riktig TV-historia. För den som vill få en snabbkurs i vad som kan hända i denna annorlunda del av staden Köping rekommenderas följande avsnitt ur säsong 3:

 • Linda och Tobbe går på tivoli
 • Bowlingturnering
 • Tobbe tar körkort
 • Tipspromenad
 • Pjäsen Trettondagsafton

Mer kultur och inspiration från en annan del av Sverige

Begreppet representation handlar om att alla människor ska kunna se sig själva i andra. Det kan handla om allt från vilka som kan ses leda stora företag, resa till rymden eller medverka i kultursammanhang som musik, TV och teater. Lars-Åke Fransson och hans kollegor i Köping gjorde en stor insats för representationen av funktionsvariationer i svensk TV.

För dig som vill vidga dina vyer ytterligare runt funktionsvariationer finns även andra TV-serier, teatergrupper och andra inspirationskällor. En funktionsvariation kan handla både om mental och fysisk funktion. Kanske har du någon ung människa i din närhet som själv har en funktionsvariation? Då kan du till exempel visa honom eller henne:

 • Joelbitar, klassisk TV-serie för barn
 • ICA-reklamen med Mats från Glada Hudik
 • Glada Hudik-teaterns projekt
 • Paralympics
 • Let’s Dance med deltagaren Aron Andersson

Lars-Åke från Köping 

Ingen av oss lever ett oändligt liv. Lars-Åke Fransson från Köping gick bort 66 år gammal, vilket är att betrakta som ett lite kortare liv än vad många av oss hoppas på. Att en människa går bort i förtid är alltid en stor sorg, men förhoppningsvis kan arvet efter Lars-Åke Fransson göra så att fler människor med funktionsvariation vågar ta plats i samhället. Inte minst var hans kärleksfulla relation till Linda Hammar något som många människor avundas. För kärlek i livet finns ingen garanti, oavsett vem man är. 

Läs mer

Optimera din webbplats: Faktorer du inte får missa

Vill du förbättra din webbplats och öka dess synlighet på sökmotorer? Då är det viktigt att du inte missar viktiga och betydelsefulla knep som...

Så marknadsför sig spelplattformar på nätet 

Du har säkert hört begreppet “syns du inte, finns du inte”. Det gäller i högsta grad för företag som vill lyckas på en marknad...

10 Bästa böckerna för att förlora sig i en annan värld

Ibland behöver man bara verkligen koppla av och fly vardagsstressen. Det kan vara svårt att göra om man är hemma och ständigt blir påmind...

Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt...

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...