Gunilla von Platen

Datum:

Som tuff företagare kunde vi se Gunilla von Platen leda TV4-serien ”The Apprentice Sverige” 2022. Där satte hon tolv svenska entreprenörer på prov. Varje vecka plockade hon bort en eller flera personer. Idén var att de skulle övertyga henne om sina färdigheter. Till slut var det bara en kvar som fick bli Gunillas partner.

Den som vann heter Tom Flumé. I coh med segern köpte Gunilla hans tvålverksamhet för 1.5 miljoner kronor.

Vill du veta mer om Gunilla kan du läsa vidare här.

Bakgrund

Ursprungligen kommer Gunilla von Platen ifrån Turkiet där hon blev född 1972. Hennes namn var då Günel Anip. Orten hon kommer ifrån heter Zaz. Egentligen har hon syriskt påbrå men redan som fyraåring flydde hon till Sverige med sin familj. Här har hon tacklat många motgångar som invandrare men har trots allt tagit sig fram och, kanske tack vare motgångarna, rönt stor framgång. Idag bor hon i Göteborg med sin man och sina fyra barn.

Familj

Hennes släkt är syriansk men fick ett turkiskt namn när de levde i Turkiet. Modern sköts innan Gunilla von Platen kom till Sverige. Men hennes bror Edip Samuelsson lever här i Sverige. När hon skulle intervjuas en gång och journalisterna ville att brodern skulle vara med sa Gunilla ifrån. Hon fick som hon ville. Hennes starka vilja gör att hon lyckas med mycket som hon tar sig för. Att bilda familj är hon också bra på.

Gunillas första man är Alfred von Platen År 2006 gifte de sig. Från början trodde hon att han vare en rik snobb men tidigt insåg hon att han var riktigt charmig. Gunilla och hennes make har idag fyra barn. Ludvig fick de 2007 och sedan fick han hela tre syskon. Först kom hans syster Elisabeth. Sedan föddes hans bröder Gabriel och Emanuel.

Hennes släkt är syriansk men den har blivit påtvingad ett turkiskt namn. Modern sköts innan Gunilla von Platen flydde till Sverige. Men henne bror Edip Samuelsson lever här i landet.

Arbetsliv

Gunilla von Platen grundade år 2000 kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation tillsammans med Jim Huzell. Hon var VD ända fram till 2010. Sedan övergick hon till en att vara arbetande styrelseordförande. Företaget har cirka 300 anställda och sysselsätter människor i städerna Stockholm, Skellefteå och Gävle. Men hon sålde det 2017 till riskkapitalföretaget Altor. Sedan dess har hon tagit på sig flera styrelseuppdrag i olika företag.

Entreprenörskap

Sin förmögenhet har Gunilla alltså byggt upp som entreprenör. Men eftersom hennes liv har varit tufft vill hon även hjälpa andra med sina pengar. Därför grundade Gunilla von Platen tillsammans med Douglas Roos och Mats Qviberg ”Stiftelsen 100%” år 2006. Tanken är att den ska hjälpa utsatta barn i fattiga regioner. Med pengarna vill de ge barnen en utbildning och social trygghet. Ett av projekten som de har startat är att bygga ett barnhem i Damaskus, Syrien. Föräldralösa barn med ursprung i både Irak och Syrien ska kunna få tak över huvudet, mat och skolgång. Barnens religion ska inte påverka om de får utbildning eller inte. Alla är välkomna oavsett religion.

Styrelsearbete och andra uppdrag

Gunillas nyfikenhet och arbetsglädje har gjort att hon har hunnit med en hel del i livet. Young President Organisation fick år 2011 Gunilla von Platen som medlem. Men bara några år senare började hon sitt styrelseuppdrag för den svenska verksamheten.

Tillsammans med Steve Angello och med stöd av Cristina Stenbeck står Gunilla bakom satsningen av välgörenhetsprojektetFör vårt Sverige”. De vill stötta kampen mot diabetes, hjälpa utsatta ungdomar och ensamstående mammor.

Sedan mars 2019 är Gunilla von Platen vice ordförande för UN Women Sverige. Målsättningen är att flickor och kvinnor i hela världen ska få stöd att uppnå sina drömmar.

Utmärkelser

Med sitt framgångsrika sätt har Gunilla von Platen vunnit många kamper. Det har inte alltid varit lätt, tvärtom. Men med sin vilja har hon kämpat sig igenom hindren och lyckats skapa ett framgångskoncept. Detta har lett till att Gunilla har fått en hel del utmärkelser. Här listar vi några av de:

  • 2006 Årets stjärnskott av Ernst & Young & Entrepreneur of the Year i Norr
  • Utnärkelser för entreprenörskap
  • 2015 Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för framstående entreprenörskap
  • 2019 nominering till National Global Woman och Award i kategorin Global Woman Leadership Award
  • Utnämnd till Svenskt Näringsliv ambassadör

Övriga prestationer

Utöver sitt entreprenörskap har Gunilla von Platen varit aktiv inom ett flertal områden. Listan visar en del som hon har företagit sig.

  • 2007 var sommarvärd i Sveriges Radio
  • 2009 medverkade i Draknästet på SVT
  • 2016 medverkade i Nobelstudion i SVT,
  • 2020 publicerade självbiografin Draknästet
  • 2021 spelade in The Apprentice Sverige och var programledare

När hon medverkade i Nobelstudion i SVT, diskuterade hon hur du kan motivera dina medarbetare och huruvida incitamentsbaserad bonuslönesättning är ett bra verktyg för att hålla motivationen hög.

Gunilla von Platen är verkligen en inspiration för många kvinnor. Oavsett bakgrund eller kultur kan de hämta idéer för ett framgångsrikt företagande.

Läs mer

Optimera din webbplats: Faktorer du inte får missa

Vill du förbättra din webbplats och öka dess synlighet på sökmotorer? Då är det viktigt att du inte missar viktiga och betydelsefulla knep som...

Så marknadsför sig spelplattformar på nätet 

Du har säkert hört begreppet “syns du inte, finns du inte”. Det gäller i högsta grad för företag som vill lyckas på en marknad...

10 Bästa böckerna för att förlora sig i en annan värld

Ibland behöver man bara verkligen koppla av och fly vardagsstressen. Det kan vara svårt att göra om man är hemma och ständigt blir påmind...

Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt...

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...