Eva Remaeus – Fem myror är fler än fyra elefanter

Datum:

Eva Britt Remaeus blev känd för svenska folket när hon medverkade i Fem myror är fler än fyra elefanter. Tillsammans med kollegorna Magnus Härenstam och Brasse Brännström bildade hon trion som lever kvar i minnet hos alla som växte upp på 70-talet. Eva avled i cancer endast 42 år gammal.

Fakta om Eva Remaeus

Fullständigt namn Eva Britt Remaeus
YrkeSkådespelerska, sångerska och programledare
GenombrottFem myror är fler än fyra elefanter – ett pedagogiskt barnprogram
FöddSankt Peters klosters församling i Lund 13 februari 1950
DödLas Palmas, Gran Canaria 29 januari 1993 (42 år)
DödsorsakHjärntumör
BegravdLovö kyrkogård, Ekerö
Familj Gift med skådespelaren Jan Jönsson 1982–1991 (Skildes 1991)Dotter skådespelaren Jovanna Remaeus Jönsson

Bakgrund Om Eva Remaeus

Eva Remaeus föddes i St:Peters klosters församling i Lund 1950. Hon växte upp tillsammans med pappa tillika läromedelsintendenten Gösta Remaeus och mamma Stina Remaeus. Eva tog studenten i Malmö 1969. Det var efter det som skådespelardrömmarna började ta form och hon studerade drama, teater och film vid Lunds universitet. Senare gjorde hon även ett fortbildningsår på Statens scenskola i Malmö.

Filmer och serier Eva Remaeus medverkat i

 • Fem myror är mer än fyra elefanter (1973-1975, 1977)
 • Sven Klangs kvintett (1976)
 • Mannen på taket (1976)
 • Tältet (1978)
 • Prins Hatt under jorden (1980)
 • Katy (1983)
 • Det är långt till New York (1988)
 • Xerxes (1988)
 • Smash (1980)

Eva remaeus rolltolkningar inom teatern

 • Polly Peachum – Tolvskillingsoperan (1980)
 • Sally Bowes – Cabaret (1984)
 • Smeraldina – Två herrars tjänare (1984)

Eva Remaeus var programledare i frågesportprogram mellan 1989-91

 • Världsmagasinet 1987–1991
 • De gränslösa frågorna 1991

Eva Remaeus hade ett stort samhällsengagemang. Hon var med i kultur- och sånggruppen Wiwili och tillsammans stödde de det förtryckta folket i Centralamerika genom att sprida information via poesi och musik. Efter hennes död öppnade gruppen fonden Esperanza till hennes minne. 

När en skola byggdes i staden Esperanza var fonden med och stödde projektet. Numera finns även ett vattentorn i byn som fått namnet Eva Remaeus.

Sången gick som en röd tråd genom Eva Remaeus liv

Trots att de bilder man ser på nätet idag mest handlar om barnprogrammet Fem myror är mer än fyra elefanter han hon många strängar på sin lyra. Som att visa sig naken i Mannen på taket, en scen det fortfarande pratas om. Eller Tältprojektet, en musikal som handlar om svenska arbetarklassens historia. En föreställning av Oktobergruppen som över 100 000 människor såg.

Men sången kom in i Eva Remaeus redan under studietiden då hon sjöng i kör. En teateruppsättning med sånginslag med Anders “Loppan” Lindström blev upptakten till musikteatergruppen Oktober. Sen fortsatte sången vidare i Evas liv till filmen Sven Klangs kvintett.

Efter en tid lyckades Magnus Härenstam och Brasse Brännström locka henne till sitt barnprogram. Där fick man ofta njuta av Evas röst i olika sammanhang i många år. Sedan blev det några års sångpaus fram till 1988 då hon tog rollen som Sally Bowles i musikalen Cabaret.

Eva Remaeus liv och död

Karriären gick spikrakt och hon arbetade mycket. 1982 föll även familjelivet på plats då hon gifte sig med Jan Jönsson, även han skådespelare. Samma år föddes dotter Jovanna och de blev en familj.

Eva och Jan separerade 1991. En tid senare fick hon diagnosen cancer. Det var en hjärntumör. Bara två veckor och en dag innan hon skulle fylla 43 år avled hon i Las Palmas på Gran Canaria. Dödsorsak var den tidigare ställda diagnosen.

Eva Remaeus begravning ägde rum hemma i Sverige, närmare bestämt på Lovö kyrkogård på Ekerö. Den sten hon vilar under har hon själv valt ut från en strand i Skåne. Ett träkors vakar över platsen där den folkkära skådespelerskan fått sin sista vila.

Läs mer

Fixa livet med föryngrande korta frisyrer 60 plus

Föryngrande korta frisyrer 60 är för den som vill känna sig ung och fräsch. När livet närmar sig eller överskrider mittstrecket kan det vara...

Damas Malmö – hit vill alla

Det kvittar om man är proffs i Malmö FF:s serie för damer, eller är en genuin malmöit med eller utan rötter i mellanöstern. När...

Mr Tuning – en välkänd nätbutik bland bilälskare 

Har du ett stort bilintresse och vill hitta prylar för motoroptimering och tuning? Då känner du kanske till Mr Tuning, e-handelsföretag som funnits sedan...

Flinks Järn startade med en flink man från Stockholm

Flink betyder händig och var ett passande efternamn på Gunnar Flink som slog upp portarna till Flinks Järnhandel i Stockholm i början på 1900-talet....

Jessika Gedin – svensk litteraturprofil med snygga kläder

Jessika Gedin hörs i radio, översätter böcker och intervjuar författare i Sveriges troligtvis populäraste litteraturprogram på tv: Babel. Hon har även medverkat i frågesportsprogrammet...