Eva Remaeus – Fem myror är fler än fyra elefanter

Datum:

Eva Britt Remaeus blev känd för svenska folket när hon medverkade i Fem myror är fler än fyra elefanter. Tillsammans med kollegorna Magnus Härenstam och Brasse Brännström bildade hon trion som lever kvar i minnet hos alla som växte upp på 70-talet. Eva avled i cancer endast 42 år gammal.

Fakta om Eva Remaeus

Fullständigt namn Eva Britt Remaeus
YrkeSkådespelerska, sångerska och programledare
GenombrottFem myror är fler än fyra elefanter – ett pedagogiskt barnprogram
FöddSankt Peters klosters församling i Lund 13 februari 1950
DödLas Palmas, Gran Canaria 29 januari 1993 (42 år)
DödsorsakHjärntumör
BegravdLovö kyrkogård, Ekerö
Familj Gift med skådespelaren Jan Jönsson 1982–1991 (Skildes 1991)Dotter skådespelaren Jovanna Remaeus Jönsson

Bakgrund Om Eva Remaeus

Eva Remaeus föddes i St:Peters klosters församling i Lund 1950. Hon växte upp tillsammans med pappa tillika läromedelsintendenten Gösta Remaeus och mamma Stina Remaeus. Eva tog studenten i Malmö 1969. Det var efter det som skådespelardrömmarna började ta form och hon studerade drama, teater och film vid Lunds universitet. Senare gjorde hon även ett fortbildningsår på Statens scenskola i Malmö.

Filmer och serier Eva Remaeus medverkat i

 • Fem myror är mer än fyra elefanter (1973-1975, 1977)
 • Sven Klangs kvintett (1976)
 • Mannen på taket (1976)
 • Tältet (1978)
 • Prins Hatt under jorden (1980)
 • Katy (1983)
 • Det är långt till New York (1988)
 • Xerxes (1988)
 • Smash (1980)

Eva remaeus rolltolkningar inom teatern

 • Polly Peachum – Tolvskillingsoperan (1980)
 • Sally Bowes – Cabaret (1984)
 • Smeraldina – Två herrars tjänare (1984)

Eva Remaeus var programledare i frågesportprogram mellan 1989-91

 • Världsmagasinet 1987–1991
 • De gränslösa frågorna 1991

Eva Remaeus hade ett stort samhällsengagemang. Hon var med i kultur- och sånggruppen Wiwili och tillsammans stödde de det förtryckta folket i Centralamerika genom att sprida information via poesi och musik. Efter hennes död öppnade gruppen fonden Esperanza till hennes minne. 

När en skola byggdes i staden Esperanza var fonden med och stödde projektet. Numera finns även ett vattentorn i byn som fått namnet Eva Remaeus.

Sången gick som en röd tråd genom Eva Remaeus liv

Trots att de bilder man ser på nätet idag mest handlar om barnprogrammet Fem myror är mer än fyra elefanter han hon många strängar på sin lyra. Som att visa sig naken i Mannen på taket, en scen det fortfarande pratas om. Eller Tältprojektet, en musikal som handlar om svenska arbetarklassens historia. En föreställning av Oktobergruppen som över 100 000 människor såg.

Men sången kom in i Eva Remaeus redan under studietiden då hon sjöng i kör. En teateruppsättning med sånginslag med Anders “Loppan” Lindström blev upptakten till musikteatergruppen Oktober. Sen fortsatte sången vidare i Evas liv till filmen Sven Klangs kvintett.

Efter en tid lyckades Magnus Härenstam och Brasse Brännström locka henne till sitt barnprogram. Där fick man ofta njuta av Evas röst i olika sammanhang i många år. Sedan blev det några års sångpaus fram till 1988 då hon tog rollen som Sally Bowles i musikalen Cabaret.

Eva Remaeus liv och död

Karriären gick spikrakt och hon arbetade mycket. 1982 föll även familjelivet på plats då hon gifte sig med Jan Jönsson, även han skådespelare. Samma år föddes dotter Jovanna och de blev en familj.

Eva och Jan separerade 1991. En tid senare fick hon diagnosen cancer. Det var en hjärntumör. Bara två veckor och en dag innan hon skulle fylla 43 år avled hon i Las Palmas på Gran Canaria. Dödsorsak var den tidigare ställda diagnosen.

Eva Remaeus begravning ägde rum hemma i Sverige, närmare bestämt på Lovö kyrkogård på Ekerö. Den sten hon vilar under har hon själv valt ut från en strand i Skåne. Ett träkors vakar över platsen där den folkkära skådespelerskan fått sin sista vila.

Läs mer

Optimera din webbplats: Faktorer du inte får missa

Vill du förbättra din webbplats och öka dess synlighet på sökmotorer? Då är det viktigt att du inte missar viktiga och betydelsefulla knep som...

Så marknadsför sig spelplattformar på nätet 

Du har säkert hört begreppet “syns du inte, finns du inte”. Det gäller i högsta grad för företag som vill lyckas på en marknad...

10 Bästa böckerna för att förlora sig i en annan värld

Ibland behöver man bara verkligen koppla av och fly vardagsstressen. Det kan vara svårt att göra om man är hemma och ständigt blir påmind...

Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt...

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...