Skådespelare blir inte alltid mest kända för sitt skådespeleri. Ibland krävs det att de medverkar i skandalomsusade filmer eller att de framför obekväma åsikter i olika debatter på TV eller i tidningsartiklar. En skådespelare som gjort sig känd på detta sätt är Börje Ahlstedt.
Snabbfakta om Börje Ahlstedt
Född | 1939 |
Yrke | Skådespelare |
Utbildning | Dramatens elevskola |
Aktiva år | 1965 – 2011 |
Teaterscener | Dramaten och Vasateatern |
Börje Ahlstedt – nyfiken gul och andra filmer
För den breda allmänheten blev Börje Ahlstedt först känd genom sin medverkan i filmen ”Jag är nyfiken gul”. Som motspelerska hade han den briljanta aktrisen Lena Nyman och filmen var regisserad av Vilgot Sjöman. Filmen, som sedan följdes upp med ”Jag är nyfiken blå”, väckte rabalder.
Dessa filmer upprörde moralens väktare och i utlandet ansågs de vara ett talande exempel på den svenska synden. Bakgrunden var att ett antal djärva sexscener förekom i filmen. Vissa reaktioner blev närmast löjeväckande. Den dåvarande ständige sekreteraren i Svenska Akademien ansåg sig föranlåten att kommentera Lena Nymans kropp. Han ansåg henne för att vara väl mullig. Att han själv gett ut böcker med erotiskt innehåll nämndes inte i debatten.
Märklig roll i Fanny och Alexander
Liksom flera andra berömda skådespelare fick Börje Ahlstedt en roll i Ingmar Bergmans kritikerrosade TV-film Fanny och Alexander. Börje gestaltade farbror Karl som närmast var en ömklig person i familjen Ekblad. Något hade gått fel i rollfigurens liv och han blev ständigt ömkad av sin hustru som spelades av Christina Schollin som talade med tysk brytning. Vid en festkväll gjorde farbror Karl succé inför barnen.
Med en ljusstake i ena handen stod han i en trappa. Han uppmanade barnen att se på uppmärksamt. Ljusstaken förde han mot sin bak och medelst flatulering blåste han ut alla ljusen. Fanns det någon djupare symbolik med denna scen? Ville Bergman visa hur liv kan släckas med simpla handlingar eller var det enbart ett barnsligt inslag? Kanske var syftet att förnedra Börje Ahlstedts skådespelartalang.
Låt oss istället nämna några av de produktioner på Dramaten där Börje fick framträdande roller:
- Mutter Courage
- Varför är det så ont om Q?
- Fordringsägare
- Peer Gynt
- Körsbärsträdgården
- Woyzeck
- King Lear
- Hamlet
Mattis i Ronja Rövardotter
Börje Ahlstedt gjorde en oförglömlig roll i TV-filmen Ronja Rövardotter, som regisserades av Tage Danielsson och som är baserad på Astrid Lindgrens bok. I filmteamet ingick också Lena Nyman och Allan Edwall bland andra. Börje spelade Ronjas pappa Mattis med stor inlevelse. Inte sällan fick Mattis vredesutbrott som dock blev balanserade av mamman som spelades av Lena Nyman. I denna roll fick Börje spela ut hela sin repertoar.

Stjärnorna på slottet med Börje Ahlstedt
Televisionen har en fäbless för att samla ihop kändisar och låta dem tal ut om livets alla oförrätter som de drabbats av. Det kan handla om påvra förhållanden i barndomen och inte minst föräldrars problem med alkohol. Avsikten är förmodligen att vi tittare ska komma närmare våra kändisar och tycka synd om dem. Ett sådant program som visats flera år är ”Stjärnorna på slottet”.
Att bjuda in Börje Ahlstedt till ett sådant program var något obetänksamt. Han har tidigare i olika sammanhang koketterat med att han kommer från en arbetarfamilj. Och ändå har han lyckats bli en berömd skådespelare, tycks budskapet ha varit. Under programmet tillät han sig att provocera övriga deltagare med olika frågor och påståenden. Stämningen blev dålig och smockan hängde i luften. Vi får utgå ifrån att TV-tittarna gillade vad de fick se och höra.
Memoarer – från min loge på Dramaten
Vilken skådespelare njuter inte av att få ge ut sina memoarer? Börje Ahlstedt benämner sina memoarer ”Från min loge på Dramaten”. De har fått en mycket blandad kritik. Någon har till och med frågat sig om Börje har tappat fattningen på äldre dagar. Han kritiseras för att framhålla sin egen förträfflighet som skådespelare. Dessutom upplevs han som småaktig mot sina tidigare arbetskamrater på Dramaten. Han uppehåller sig naturligtvis också en hel del med sitt förhållande till Ingmar Bergman och anser sig vara den ende som inte fjäskade för geniet Bergman.
Att skriva sina memoarer kan upplevas som ett bokslut över sitt liv och karriär. Men Börje Ahlstedt fortsätter att jobba deltid, om vi ska tro honom själv. Bland annat stöttar han sin son som också är skådespelare med egen teater. I en ålder av 78 år har han också deltagit i lekprogrammet ”Fångarna på fortet” och sedan åker han runt på olika vårdhem och sjukhus, där han berättar och gör uppläsningar.