Aron Andersson låter inte skadan sätta stopp för äventyr

Datum:

Aron Andersson är en svensk idrottare, äventyrare och föreläsare som tar mycket plats i TV-rutan. Han är känd för alla de tävlingar och äventyr han har utfört trots det faktum att han sitter i rullstol sedan många år tillbaka.

Antalet framgångar som Aron har haft kan vara svårt att greppa. Bergsbestigningar, fallskärmshopp, Paralympics, en svensk klassiker och mycket mer. Men här följer ett försök att sammanfatta hans händelserika liv.

Snabbfakta om Aron

Föddes26 januari 1988
Tidigare idrotterKälkhockey, friidrott och segling
TV-programLilla sportspegeln, Let´s Dance, Vinnarskallar
RelationsstatusEx-man till Anja Malmberg

Varför är Aron Andersson förlamad?

När Aron knappt hade fyllt åtta år hände det som inte får hända. Han diagnostiserades med cancer, närmare bestämt i korsbenet. I över ett år genomgick Aron, som alltså fortfarande var ett ungt barn, olika cellgiftsbehandlingar och strålbehandlingar för att få bort den onda cancern.

Tyvärr gick det inte så bra som man hoppades och till slut bestämde man sig för att operera bort cancern. Det var ingreppet som gjorde att han förlorade delar av funktionen i benen. Vid nio års ålder var Aron rullstolsbunden.

Men Aron Andersson är inte en person som ger upp i första hand. Han ser på livet med positivitet och vände snart motgångarna till framgångar. Motivationen för att leva ett rikt liv trots sin skada har han aldrig saknat. Snart skulle han nämligen delta både i Paralympics, bestiga berg och göra en svensk klassiker.

Aron Andersson Paralympics-deltagande

Det visade sig att Aron var bra på mycket och hade stor talang. Det kan man om inte annat se på de många olika grenar han har deltagit i på Paralympics. Kälkhockey, friidrott och segling är en kombination som kanske inte är så vanlig, men för Aron fungerade det uppenbarligen.

Aron Andersson skulle komma att delta i fyra olika Paralympics i de olika sporterna:

 • Aten 2004 – segling
 • Turin 2006 – kälkhockey
 • Peking 2008 – rullstolsåkning
 • Vancouver 2010 – kälkhockey

Innan Paralympics 2012 började Arons höft krångla. Det slutade med att han behövde opereras och resultatet blev att han inte längre kunde utöva de olika sporterna. Men inte heller det stoppade Aron från att testa gränserna. Istället halkade han in på äventyrsspåret och helt plötsligt byttes elitidrottandet mot äventyr och föreläsningar.

Gjorde Aron Andersson Let’s Dance?

Som äventyrare i rullstol har Aron gjort mycket som ingen annan tidigare har lyckats med. Han har testat och korsat gränser både hit och dit.

Här följer ett axplock av vad han har gjort sedan han lade ner sin idrottskarriär:

 • 2013 – besteg Kebnekaise som första person i rullstol
 • 2014 – klarade Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet (en Svensk Klassiker)
 • 2015 – simmade 37 kilometer från Grisslehamn till Åland
 • 2016 – besteg Kilimanjaro som första person i rullstol
 • 2019 – vann programmet “Vinnarskallen” i TV4
 • 2021 – hoppade 145 fallskärmshopp på 24 timmar (nytt svenskt rekord)
 • 2022 – kom fyra i programmet “Let’s Dance” på TV4

Kanske var det många som inte visste vem Aron Andersson var innan han deltog i “Let’s Dance” 2022 som den första deltagaren i rullstol. Där gjorde han stor succé och fick mycket beröm både från tittare och juryn innan han till slut fick lämna programmet med en fjärdeplats i bagaget. Dansade gjorde han tillsammans med Jasmine Takács.

Är Aron Andersson gift?

Aron gifte sig år 2018 med dåvarande flickvännen Anja Malmberg. De levde sedan tillsammans i en villa i Täby, jobbade ihop inom Arons firma och skaffade också en hund tillsammans. Men under Let’s Dance-perioden visade det sig att kärleken inte höll för evigt. Aron sa i en intervju att de inte längre bor tillsammans men att de fortfarande är bra vänner och turas om att ta hand om hunden.

Läs mer

Optimera din webbplats: Faktorer du inte får missa

Vill du förbättra din webbplats och öka dess synlighet på sökmotorer? Då är det viktigt att du inte missar viktiga och betydelsefulla knep som...

Så marknadsför sig spelplattformar på nätet 

Du har säkert hört begreppet “syns du inte, finns du inte”. Det gäller i högsta grad för företag som vill lyckas på en marknad...

10 Bästa böckerna för att förlora sig i en annan värld

Ibland behöver man bara verkligen koppla av och fly vardagsstressen. Det kan vara svårt att göra om man är hemma och ständigt blir påmind...

Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt...

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...