Anja Lundqvist med Heder i behåll

Datum:

Inom skådespelarvärlden har Anja Lundqvist blivit känd som kunnig och för att ha skinn på näsan. Ofta har Lundqvist porträtterat starka kvinnor och denna roll har hon även axlat privat. Anja Lundqvist har tacklat både alkoholism och skilsmässa i sina dagar men alltid landat på fötterna, trots snåriga vägar.

Snabbfakta om Anja Lundqvist:

Namn:Anja Lundqvist 
Familj:pojkvän och två barn
Yrke: Skådespelare 
Känd för: Tillsammans, Heder, Gåsmamman

Anja Lundqvist slog igenom i Tillsammans 

Det var regissören Lukas Moodysson som först såg Anja Lundqvists potential som skådespelare och gav henne sin första stora filmroll efter hon gått ut Teaterhögskolan. I filmen Tillsammans fick Anja spela mot Gustaf Hammarsten och porträttera hans något egocentriska fru som vill testa på ett öppet förhållande.

Filmen, som handlar om ett kollektiv, blev välsedd på biograferna. Teman som politik och kommersialism tas upp och för många som växte upp under 60- och 70-talet var filmen en källa till igenkänning och nostalgi. Lundqvist var mycket övertygande i sin roll och tittarna blev snabbt varse hennes kunskap som skådespelare. En stjärna var född och skådespelarjobben började trilla in för Anja Lundqvist. 

Näst på tur stod en roll i den prisade serien Tusenbröder och efter det rollen som frånskild maka till Felix Herngren i Varannan vecka. I projekten Anja Lundqvist tog sig an spelade hon allt som oftast en av de större rollerna. Efter tio år i branschen var hon ett vanligt förekommande ansikte för tv-publiken.

2012 axlade Anja Carina Lindboms gamla roll som mamma till Sune. Anja Lundqvist blev snabbt poppis i rollen och hennes tolkning av den lite knasiga Karin Andersson fick stor kärlek från såväl barn som föräldrar. Med Morgan Alling som främsta motspelare återkom Anja som Sunes mamma i tre långfilmer. I och med sin roll i Sune-filmerna kom hon också att bli kompis med Julia Dufvenius.

Anja Lundqvist – inte naken men alkoholist

I takt med att filmer och tv-program kablades ut med Anja Lundqvist i någon av rollerna växte även intresset för Lundqvist som person. Som med många andra skådespelerskor trillade det in googlesökningar som ”Anja Lundqvist naken”, ”Anja Lundqvist nude” och ”Anja Lundqvist skönhetsoperation” Istället för smaskiga bilder möttes de nyfikna dock av artiklar där Lundqvist berättar om sitt forna alkoholmissbruk. Anja Lundqvist har ärligt delat med sig av sin långa kärleksrelation med alkoholen. Hon började dricka redan som 14-åring. Med alkohol i kroppen upplevde hon sig bli som en annan person, någon som var våldsam och våglig.

Anja, som var en högpresterande tjej under gymnasiet, fortsatte att dricka under tonåren och snart upplevde hon att alkoholen helt började ta över i hennes liv. Hon upplevde känslor av ensamhet och mörker som på inget sätt var en del av hennes verkliga personlighet.

Efter att Lundqvist gått ut scenskolan valde hon att ta itu med sitt begär till alkohol. Det dröjde dock till Anja Lundqvist var 29 år gammal innan hon på riktigt gjorde sig kvitt alkoholen. Lundqvist tog då hjälp av Maria beroendecentrum och tog sig igenom det som kallas tolvstegsprogrammet.

Anja Lundqvists familj

Länge levde Anja Lundqvist med sina barns pappa Theo Holmer. Det var med honom som Anja Lundqvist hade bildat familj och fått sina två barn. Paret gifte sig 2016, för att två år senare gå skilda vägar. Theo och Anja hade då varit ett par i hela 17 år. Lundqvist har kommenterat uppbrottet och sagt att hon och Theo växte ifrån varandra som kärlekspar men relativt snabbt hittade en fin vänskapsrelation istället.

Efter sitt kraschade äktenskap fann Anja Lundqvist en ny kärlek när hon spelade in en ljudbok. Rickard Källqvist, som Anjas ny kärlek heter, arbetade som tekniker och drev företag i ljudboksbranschen och kom på så vis i kontakt med Anja Lundqvist.

För Anja Lundqvists del har det på inget sätt varit negativ att åldras. Istället har hennes karriär blomstrat efter fyrtio fyllda och Lundqvist har landat roller i stora svenska produktioner. Några exempel på filmer och tv-program är:

  • Gåsmamman
  • Heder
  • Mammor
  • Modus 

Serien Heder har hittills spelats in i tre säsonger och Anja har en nyckelroll i såväl produktionen som rollistan. I Heder porträtterar Lundqvist en tuff jurist som driver byrå tillsammans med tre kollegor. Byrån, som bär just namnet ”Heder”, företräder kvinnor som på olika sätt utnyttjats av män. Juristerna på byrån skyr inga medel i jakt på rättvisa för dessa kvinnor. Vid sin sida i serien har Anja Lundqvist skådespelerskorna Eva Röse, Alexandra Rapaport och Julia Dufvenius.

Läs mer

Så marknadsför sig spelplattformar på nätet 

Du har säkert hört begreppet “syns du inte, finns du inte”. Det gäller i högsta grad för företag som vill lyckas på en marknad...

10 Bästa böckerna för att förlora sig i en annan värld

Ibland behöver man bara verkligen koppla av och fly vardagsstressen. Det kan vara svårt att göra om man är hemma och ständigt blir påmind...

Modern teknologi som har påverkat spelindustrin 

Utvecklingen för spelindustrin tog fart under tidigt 2000-tal och har därefter aldrig riktigt stannat av. Istället får vi se nya tekniker, funktioner och allt...

Hur sociala medier kan användas för att marknadsföra ditt företag

Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra ditt företag. Med hjälp av sociala medier kan du snabbt nå en stor publik, bygga...

Kristina Taylor – kändishustru

Kristina har tidigare varit gift med kocken och tv-profilen Tareq Taylor. De har ett barn, dottern Ellen, ihop och Kristina arbetar som lärare. Privat...